Skip to main content
AlgemeenBlog

Kinderschoenen kopen? 5 tips

By 19 september 2023No Comments5 min lezen

5 tips voor het kopen van kinderschoenen

 

Zoals ieder mens uniek is, is ook iedere voet uniek. Zo heb je brede en smalle voeten, voeten met een hoge wreef en voeten die tijdens het lopen wat naar binnen staan. Elke voet vraagt weer om een andere schoen. En als we het hebben over kindervoeten dan verandert de schoenmaat ook nog eens bijna elk jaar. Kinderschoenen vormen de basis van de voet en het is daarom ook belangrijk dat je de juiste kiest. Maar waar let je op en wat is belangrijk? Hatshoe kinderschoenen geeft je een aantal tips!

 

1. Koop kinderschoenen altijd met groeiruimte
Het is belangrijk dat kinderschoenen de groei van de voetjes niet in de weg staat. Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is om kinderschoenen altijd met groeiruimte te kopen. Het beste is om de voeten om de 2 á 3 maanden opnieuw op te meten om zo te bepalen of er nog genoeg groeiruimte is. Indien de zool los in de schoen zit kan je deze er ook uithalen en jouw zoon of dochter op de zool laten staan, om zo te zien of er nog genoeg groeiruimte is.

2. Meten is weten
Wanneer je schoenen koopt in een kinderschoenenwinkel worden de voeten altijd deskundig opgemeten met een meetapparaat. Zo ook bij Hatshoe kinderschoenen in Alkmaar en Wormerveer. Onze specialisten vertellen graag welke schoenen het beste bij de voet van jouw zoon of dochter passen. Wanneer je liever online schoenen bestelt is het lastig om de juiste schoenmaat te bepalen. Bij twijfel kan je met een gerust hart twee maten bestellen, want je kunt bij Hatshoe gratis retourneren. Maar meten is weten dus je kunt het beste de voet van jouw zoon of dochter eerst opmeten, alvorens je besteld. Hoe je dit het beste kunt doen?
– De voet wordt naarmate de dag vordert dikker. Meet daarom de kindervoet aan het einde van de dag of in de avond op.
– Laat je kind op een A4 papier staan en trek een lijntje om de voet heen. Vervolgens meet je de afstand tussen de hiel en de grote teen en tel je hier 13 mm bij op voor de groeiruimte. Doe dit voor beide voeten en ga uit van de grootste voet.
– Raad pleeg de schoenmaattabel om vervolgens de juiste maat te bepalen.

3. Houd rekening met de vorm van de voet
Iedere voet is anders. Zo heb je brede en smalle voeten en voeten met een hoge wreef. Het is belangrijk om een schoen te kiezen die past bij de kindervoet, om zo blaren en knellende voeten te vermijden. In de winkel wordt er goed gekeken naar de vorm van de voet om zo de juiste schoen te kunnen adviseren. Bij een voet met een hoge wreef past een veterschoen of schoen met klittenband het beste, omdat je deze kunt verstellen. Bij hele smalle voeten wordt de schoen wel eens opgevuld met een zooltje. Tegenwoordig zijn er ook bepaalde merken die hier op inspelen zoals het merk Giga wat redelijk smal valt. Indien je schoenen online besteld, is het altijd belangrijk om thuis te controleren of er voldoende ruimte aan de voor- en zijkant zit. Bij twijfel of tips over merken en modellen kan je altijd telefonisch contact opnemen.

4. Geen veterstrikdiploma? Kies voor klittenband of een rits
Het liefst kiest jouw zoon of dochter zelf een paar schoenen. Maar wanneer ze nog geen veterstrikdiploma hebben is het niet handig om een paar veterschoenen te kopen. Je kunt dan beter kiezen voor een klittenbandschoen, schoen met elastische veters of een schoen met ritsje. Zo kunnen ze hun schoenen gemakkelijk zelf aan- en uittrekken. Daarnaast is het ook belangrijk dat er schoenen worden gekozen die het beste zijn voor de voeten. Hatshoe Kinderschoenen adviseert dan ook om vooraf een selectie te maken van schoenen die voldoen aan deze eisen, om vervolgens jouw zoon of dochter te laten kiezen.

5. Is jouw kind een wildebras? Kies dan een rubberen neus
Houd jouw zoon of dochter van klimmen en klauteren? Dan kan je het beste kiezen voor stootvaste schoenen met bijvoorbeeld een rubberen neus. Een leren schoen is beter geschikt dan een lak of metallic schoen, omdat de lak laag dan sneller vervaagd of beschadigd. Daarnaast zijn deze schoenen ook lastiger te poetsen dan een leren schoen. Je kunt natuurlijk ook altijd de schoenen wisselen voor een paar rubberen laarzen wanneer ze gaan buitenspelen.