Skip to main content
AlgemeenBlog

Thuis de schoenmaat van de baby meten | Hatshoe

By 19 september 2023No Comments7 min lezen

Thuis de schoenmaat van de baby meten | Hatshoe

In dit artikel lees je de verschillende methoden om thuis de schoenmaat van je baby te bepalen. Het is belangrijk om regelmatig de voetlengte te peilen. Ontdek hoe.

Schoenmaat baby opmeten vanuit huis

Schoentjes passen voor baby’s kan vaak een lastige opgave zijn – vooral als je het vanuit huis probeert te doen. Met de juiste kennis en hulpmiddelen kan het opmeten van babyvoetjes  echter een gemakkelijke en handige manier zijn om de perfecte pasvorm te vinden voor de eerste schoentjes. Het is belangrijk om nauwkeurige metingen te gebruiken, omdat je zo de schoenen weet te vinden die comfortabel zijn en genoeg ruimte bieden voor natuurlijke voetbewegingen.

Juiste schoenmaat

In dit artikel verkennen we de verschillende methoden om thuis de schoenmaat voor baby’s te bepalen. Baby’s groeien natuurlijk erg snel, waardoor het belangrijk is om elke paar maanden de voetlengte te peilen. De belangrijkste factor bij het opmeten van de voetjes van een baby is te zorgen voor voldoende bewegings- en groeiruimte. Dit betekent dat er ongeveer 0,5 centimeter overblijft tussen het uiteinde van de langste teen en de punt van de schoen. Let er bij het passen van schoenen op dat je kleintje er comfortabel in kan bewegen, met voldoende ruimte om de tenen te strekken. Voor elke meting geldt dat je het beste de baby vast kunt houden in een staande houding, zodat er wat gewicht op het voetje komt voordat je de lengte meet. Zo zal de maat goed zijn als je baby begint met de eerste stapjes.

Methode 1: Centimeters tellen

De beste manier om de voet van een baby te meten is met een flexibel liniaal of meetlint. Zet de voet van de baby op een vlakke ondergrond en leg de liniaal zo neer dat hij evenwijdig loopt met de hiel. Meet van de hak tot het uiteinde van de langste teen.

 

Zie onderstaande indicatieve maattabel:

Let op: Deze tabel is alleen een indicatie van de schoenmaat van jouw baby.

De verschillen tussen de maten zijn het grootst tussen maat 19 en 24. Bij elk merk kan dit erg verschillen, hierin helpen wij je ook graag verder!

 

Vragen over de pasvorm van een schoen? neem gerust contact met ons op:

https://www.hatshoe.nl/contact

 

Methode 2: Handmatige meting

De eenvoudigste methode om de baby’s voet te meten is door handmatig met een potlood of pen rond de voet te tekenen op een vel papier. Meet de lengte van hak tot grote teen, en ook de breedte over de bal van de voet. Als je deze metingen eenmaal hebt, kun je ze vergelijken met een maattabel voor babyschoenen.

 

Methode 3: Traceer Methode

 

Een andere populaire methode om de juiste maat van je baby te bepalen is door de omtrek van de blote voeten over te trekken op een stuk papier en dan de omtrek te meten. Deze methode is populair voor oudere baby’s en peuters, omdat zo de vorm van de hele voet wordt meegenomen in de bepaling.

Methode 4: Een maat apparaat gebruiken

Ten slotte kun je een speciale schoenmaatmeter gebruiken om thuis te meten. Deze apparaten zijn speciaal ontworpen voor kindervoeten en komen met allerlei voorzieningen, zoals verstelbare maatbanden en door warmte overdraagbare maten. Ze zijn vooral handig bij het online kopen van schoenen, omdat je dan een nauwkeurige meting kunt krijgen zonder dat je een schoenenwinkel hoeft te bezoeken, zie hiervan een voorbeeld eronder.

 

Methode 5: Andere voorwerpen als meetinstrument gebruiken

Als je niet over een liniaal of meetlint beschikt, kun je verschillende andere voorwerpen als meetinstrument gebruiken, zoals munten of creditcards. Voor meer gemak kunnen moderne ouders de app Measure voor de iPhone gebruiken om de kindervoet nauwkeurig op te meten. Kies daarvoor de optie “liniaal” op de app en plaats een van je vingers op het beginpunt (de hiel) en beweeg die over de lengte van de voet. De app geeft je een voetlengte in inches of centimeters.

Methode 6: Sokken gebruiken

Een andere methode om thuis de voetjes van je baby te meten is met behulp van sokken. Deze methode is meestal niet zo nauwkeurig als meten met een liniaal, maar kan toch een benadering van de juiste maat opleveren. Doe de sok om de voet van de baby en markeer waar hij eindigt op de langste teen. Verwijder de  sok en meet dan vanaf de hiel tot aan de markering.

 

Als je extra hulp nodig hebt of twijfelt wat de juiste maat van jouw baby is, kan er altijd contact worden opgenomen voor de hulp die je nodig hebt.

 

Groeien

 

Groeiende voeten zijn een van de opmerkelijkste aspecten van de ontwikkeling van een baby. In de eerste paar jaar maken baby’s ongelooflijke groeispurten in hun voeten door, waardoor ouders verbaasd kunnen zijn hoe snel hun kleine tenen uitzetten. Gemiddeld groeien baby’s tussen één en twee-en-een-half ongeveer drie tot vier maten per jaar, en tussen de drie en vijf nog twee maten per jaar, tot hun groei stabiliseert en ze geleidelijk overgaan naar volwassen schoenmaten. Het is belangrijk om de voetjes van je baby regelmatig te meten en nieuwe schoentjes te kopen als ze uit hun huidige paar groeien, zodat hun voeten comfortabel en ondersteund blijven in deze tijd van snelle veranderingen. Het kan ook nuttig zijn om schoenen te kiezen met verstelbare bandjes of veters.

Voet verschil

Het is ook belangrijk om beide voeten te meten, want soms kan de lengte verschillen. Noteer de meting van elke voet – dit wordt de schoenmaat van je baby. Als je verschillende maten merkt tussen de voetjes, kies dan bij de aankoop voor de grotere maat.

Verschil tussen merken

Bij het opmeten van baby’s voeten voor de schoenmaat is het belangrijk te bedenken dat de maten kunnen variëren tussen verschillende merken schoenen. Het verdient aanbeveling de maattabel op de website van elke schoenfabrikant te raadplegen om zeker te zijn welke schoenmaat je baby eigenlijk echt nodig heeft.

Conclusie

 

Baby voeten opmeten voor schoenen hoeft niet moeilijk te zijn als je gewapend bent met de juiste kennis en hulpmiddelen. Handmatige metingen, volg methoden of het gebruik van een meetapparaat zijn allemaal goede manieren om de juiste schoenmaat nauwkeurig te kunnen bepalen. Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om te zoeken naar tekenen dat de schoenen goed passen. Zorg ervoor dat er voldoende groeiruimte is in het teengedeelte en dat de wijdte comfortabel om de voet past. Let ook op drukplekken en kies in huis voor zachte slofjes. Bij twijfel is het altijd beter om een maatje groter te nemen of verstelbare klittenband schoenen te kiezen, omdat babyvoeten snel groeien. Met deze tips zal het meten van kindervoetjes een eitje zijn en kan jij ervoor zorgen dat jouw kleintje met plezier zijn eerste stapjes zal zetten in de perfecte babyschoentjes.

 

Shop nu al onze babyschoenen

Beginnende loper: https://www.hatshoe.nl/eerste-loopschoen

Baby: https://www.hatshoe.nl/baby